«

»

dec 09

Több támogatás kifizetését is megkezdte az MVH

Elindultak a területalapú ültetvénytelepítéshez nyújtandó támogatások kifizetései, továbbá elkezdődött a Natura 2000 erdő kompenzációs támogatás kifizetése is – közölte a a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

A területalapú ültetvénytelepítéshez nyújtandó támogatásokra december elejétől mintegy 400 millió forint kifizetése kezdődik meg. A kifizetést az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott, kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, a korszerű ültetvények létesítéséhez, valamint a gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatások keretében adják.

December második hetében kapják kézhez az érintett gazdák a támogatásról szóló határozatukat, és az utalások is ezen a héten kezdődnek meg. Fennálló köztartozás esetén az MVH a támogatásokat a lejárt köztartozás összegével csökkentve fizeti ki.

A támogatás a meglévő ültetvények fejlesztésére, korszerű, víztakarékos öntözőrendszerrel ellátott ültetvények telepítésére, valamint a fajtaszerkezet javítására használható fel, hogy megteremtse a piaci igényekhez alkalmazkodó, hatékony és minőségi követelményeknek megfelelő gazdálkodás hátterét.

Elkezdődött a Natura 2000 erdő kompenzációs támogatás kifizetése is – tudatta az MVH. Több mint 2,4 milliárd forint kompenzációs támogatást nyújt a Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az MVH.

A gazdák december második hetében kapják kézhez a támogatásról szóló határozatot, és az utalások is ezen a héten kezdődnek meg.

A vissza nem térítendő kompenzációs támogatás a Natura 2000 irányelveket érvényre juttató jogszabályok végrehajtásával érintett, az Országos Erdőállomány Adattárban nyilvántartott erdőrészlet területén felmerülő költségek és jövedelem-kiesés finanszírozására vehető igénybe.