«

»

aug 27

Sertéstartás: még hiányzik a támogatás brüsszeli jóváhagyása

Még nem szerezte meg a kormány Brüsszel jóváhagyását ahhoz, hogy a jövő évtől jelentős nemzeti többlettámogatást adhasson a sertéságazatnak.

Bár a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a közelmúltban kész tényként jelentette be, hogy 2015-től új jogcímként állatjóléti támogatást fizet az anyakocák után is, az ágazati információk szerint az Európai Bizottság „rendkívül sokat kötekedik” az elismertetési (notifikációs) eljárás alatt álló magyar javaslattal kapcsolatban. Az FM szerint viszont Brüsszel eddig csak technikai jellegű, kiegészítő kérdéseket tett fel, így a sertésstratégia végrehajtásához is szükséges, új konstrukciót a jövő év elejétől életbe lehet majd léptetni.

Új jogcímként úgynevezett állatjóléti támogatást kíván nyújtani 2015-től az FM a sertéstartóknak az anyakocák után is, és e célra összesen évi 8,6 milliárd forintot ütemezett be. Az intézkedés része lenne annak a 212 milliárdos csomagnak, amelyet a kormány pluszforrásként akar az állattenyésztésbe pumpálni az uniós költségvetési terminushoz igazodó, 2015-2020 közötti időszakban. A 212 milliárdos összeget Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a nyáron annak részbeni ellentételezéseként jelentette be, hogy a kormány 1200 hektár felett a jövő évtől teljes egészében elvonja a nagygazdaságok területalapú alaptámogatásait, és e döntés számos állattenyésztő gazdaságot is érzékenyen érinthet.

A 8,6 milliárdos összeg tényleges többletpénzt jelentene a sertéstartóknak, akik ilyen támogatást eddig csak a hízók után vehettek igénybe. Igaz, az agrártárca a hízókra fizetett összeget is folyamatosan emelte az elmúlt években, így e támogatás az idén már elérte a 8,5 milliárd forintot, és a minisztérium ekkora keretet ütemezett be jövőre, illetve a következő évekre is.