«

»

nov 21

Megemelik a pillanatnyilag legnépszerűbb kkv-pályázat keretösszegét

Az már eldőlt, hogy a nagy népszerűségnek örvendő feldolgozóipari kapacitásbővítési pályázat eredetileg 8,5 milliárd forintos keretösszegét megemelik, de a pontos mértékét még vizsgálják – többek között erről tájékoztatott Csepreghy Nándor. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára megerősítette, hogy a napokban valóban megtörtént az uniós pénzkezelés rendszerét korábban kifejlesztő Welt 2000 Kft. állam általi megvásárlása és a vételár 1 milliárd forint alatti volt. Csepreghy a minap Brüsszelnek benyújtott 8 Operatív Program kapcsán azt mondta: már csak egy tucatnyi, részletszabályokról szóló vitás pont van Magyarország és az Európai Bizottság között, így ez is növeli az esélyét a dokumentumok gyors elfogadásának.

Már a pályázat megnyitását követő napon a keretösszeg dupláját elérő forrásigény jelentkezett a GOP 3.3.3. kódszámú, a feldolgozóipari kkv-k kapacitásbővítését szolgáló pályázat iránt, így Csepreghy Nándor a múlt héten jelezte: máris megkezdődött a pályázatot kiíró Nemzetgazdasági Minisztériummal a szakmai egyeztetés a keretösszeg megemeléséről. Most ehhez annyit tett hozzá, hogy biztosan lesz keretemelés, de ennek mértéke a pályázatok jelenleg is zajló kiértékelésének eredményétől függ.

Azzal a mai miniszterelnökségi jelzéssel kapcsolatban, hogy sikerült a november 17-i határidőig a 10-ből 8 Operatív Programot végleges formában benyújtani az Európai Bizottságnak, úgy fogalmazott: mivel csak technikai részletszabályokkal kapcsolatban maradtak fenn viták a testülettel, így ez növeli az esélyét annak, hogy év végéig jóváhagyja a dokumentumok tartalmát Brüsszel.

Arra a felvetésre, hogy erre a kilátásra tekintettel várható-e a következő hetekben további pályázatok meghirdetése, úgy reagált a helyettes államtitkár, hogy előbb a most futó 9 új pályázat tapasztalatait vizsgálják meg és ezt követően határoznak a további pályázatok meghirdetéséről.

Arra a szintén friss fejleményre, hogy előbb nemzetstratégiai jelentőségűvé emelték az uniós pénzfelhasználási szoftvert üzemeltető Welt 2000 Kft. megvásárlását, Csepreghy Nándor megerősítette: valóban létrejött az adásvételi tranzakció a cég és az állam között és jelenleg már a cégbírósági bejegyzés folyamata zajlik. A vételár kapcsán megerősítette azt a korábbi jelzést, miszerint 1 milliárd forint alatti összeget tesz ki. Arra a felvetésre, hogy ez az eladó szempontjából nem túl alacsony ár-e, akár az állam felőli erőteljes nyomás hatására (hiszen a cég éves árbevétele magasabb ennél), megjegyezte: azt már korábban világossá tették a cég vezetésének, hogy ha az állam nem veszi meg a céget, akkor a feladatot saját kapacitás kiépítésével fogja megoldani.