«

»

júl 24

Másfél milliárd forint érkezik a zöldségesekhez

zöldségKiegészítő nemzeti támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint a bizottság maximum 4,9 millió euró – mintegy 1,5 milliárd forint – összegű nemzeti támogatás nyújtását hagyta jóvá. A támogatásban azok a termelői szervezetek részesülhetnek, amelyek a közösségi jogszabályok alapján elfogadott működési programmal rendelkeznek, és programjukban támogatható intézkedéseket hajtanak végre. Ma Magyarországon 38 termelői szervezet hajt végre működési programot. A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek kiegészítő nemzeti támogatásáról szóló FM rendeletet ennek értelmében módosították. A tárca meghirdette a termelők számára az idei évre nyújtandó kiegészítő nemzeti támogatást.

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetek közösségi, és ugyancsak a közösségi jogszabályok által meghatározott feltételekkel nemzeti támogatást kaphatnak – mindkettőt kizárólag működési programjuk finanszírozásához használhatják fel.

Ezen felül kiegészítő nemzeti támogatásként ugyancsak a működési alapot egészíti ki a szakmaközi szervezet közreműködésével vagy szakmaközi szervezet tagjaként végzett marketing tevékenység ellátására biztosított – a forrásból összesen 150 millió forint keretösszegig kérelmezhető – támogatás, valamint az új tárolókapacitások létrehozásához – összesen 350 millió forint összegig – vehető igénybe támogatás.

A támogatott tevékenység célja a belső és külső piacon a termékek fogyasztásának előmozdítása és a termékkel kapcsolatos információk nyújtása, de ide tartozik a külföldi szakkiállításokon való részvétel biztosítása is. Ezzel ösztönözni és erősíteni kívánják a termelői szervezetek termelőinek koncentrációját, közös piaci fellépését, a közös termékmarketing akciók megvalósítását, ideértve a termékek külföldi kiállításokon való megjelenését is. A megnövekvő árualap okozta értékesítési problémák enyhítése érdekében szükséges a tárolókapacitások növelése, erre külön keretet biztosít a jogszabály.