«

»

nov 25

Magasabb nemzeti támogatás a juh- és kecsketenyésztőknek

Megjelentek azok a miniszteri rendeletek, amelyek a juh- és kecskeágazat részére nyújtható, a 2014. évi csekély összegű (de minimis) támogatás feltételeit tartalmazzák.

A Kormány a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése érdekében elindította a “Több munkahelyet a mezőgazdaságban!” programot. Ezen program részeként a Kormány megemelt összegű támogatást nyújt csekély összegű támogatások formájában az idén.

A Földművelésügyi Minisztérium most megjelent rendeletei szerint 2014-ben 870000 darab anyajuh után jogosultak az állattartók egyedenként 3000 forintos támogatásra, ami 500 forinttal több az elmúlt évinél. A kecsketartók 20000 darab anyakecske után 5000 Ft/állat támogatást igényelhetnek, ami 1500 forinttal magasabb, mint a tavalyi összeg. Egy termelő a két jogcím bármelyikén legfeljebb 5000 euró támogatást igényelhet.

Az anyajuh támogatás esetében a támogatásra jogosult állatlétszám megegyezik a 2014-ben átmeneti nemzeti támogatásra benyújtott és jóváhagyott állatok számával, míg az anyakecske-támogatás esetében az állattartók a támogatásra vonatkozó kérelmüket 2014. december 31-ig nyújthatják be az MVH-hoz.