«

»

aug 11

Magasabb az uniós támogatás – az új ciklusban 1,9 milliárddal költhetünk többet

szarvasmarhaAz állattenyésztő kis- és közepes vállalkozások lesznek a legnagyobb nyertesei az Európai Unió 2020-ig tartó költségvetési ciklusának – mutatott rá Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára a XVIII. országos gazdafórumon.

Kiemelte: a szektor érdemben hozzájárul a magyar vidék felemelkedéséhez. Emlékeztetett: 2014 és 2020 között az EU közös agrárpolitikájának költségvetése 373 milliárd euró, ami 48 milliárd euróval kevesebb a 2007–2013-as keretnél, de a Magyarországra jutó 12,3 milliárd euró 1,9 milliárd euróval több, mint az előző hétéves uniós költségvetési ciklusban. A területalapú támogatás várhatóan hektáronként 68 ezer forint lesz 2014-ben, a termeléshez kötött különleges tejtámogatás pedig 43,3 millió eurós, a tej kilogrammja után kilenc forintos támogatást jelent majd.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke figyelmeztetett, hogy küszöbön áll a tenyésztésszervezés liberalizációja. Az EU a globális tenyésztésszervezés híve, a szimentáli és a holsten-fríz fajták tenyésztése már multinacionális cégek kezében van. Hozzátette: ha a globalizáció megvalósul, akkor a nemzeti tenyésztéspolitika óriási veszélyben van. A magyar állattenyésztés érdeke az, hogy fenn tudjuk tartani a hazai tenyésztési rendszert.