«

»

dec 11

Karácsonyig 600 milliárdnyi TOP-pályázat zúdul a piacra

területfejlesztésA következő napokban 100 milliárd, karácsonyig pedig további 500 milliárd forintnyi területfejlesztési pályázat jelenik meg, ami az uniós költségvetési ciklusban ezen a területen rendelkezésre álló források csaknem fele – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára.

Oláh Gábor a Magyar Államkincstár által szervezett információs napon tartott sajtótájékoztatón elmondta, az intézményrendszer készen áll arra, hogy a beérkező pályázatokat a lehető leggyorsabban elbírálja. Hozzátette: a fejlesztési források másik felére várhatóan már 2016-ban kiírják a pályázatokat.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány döntése alapján a területfejlesztési programok a megyék és a megyei jogú városok közreműködésével valósulnak meg az új uniós költségvetési ciklusban. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elsősorban a települési önkormányzatok, illetve egyházak, társadalmi szervezetek pályázhatnak fejlesztési elképzeléseik támogatására.

Az elmúlt másfél évben kiválasztották az elérendő célokat, és kidolgozták a mintegy 1231 milliárd forintnyi forrás hatékony felhasználásához szükséges szervezetrendszert. A korábbi regionális rendszert megszüntetve, megyei szintre került a programok végrehajtásával kapcsolatos koordináció. Egyszerűbbé válik a támogatások felhasználása, a nem jövedelemtermelő fejlesztéseknél – a TOP által támogatott projektek többsége ilyen – nem kell önrészt biztosítani – tudatta Oláh Gábor.