«

»

márc 25

133 uniós pályázat jelenik meg idén

széchenyi 2020A szaktárcák elképzelései szerint 133 uniós pályázati felhívás jelenik meg az idén csaknem 2900 milliárd forint értékben – mondta Zsigmondné Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának tegnapi ülésén Budapesten.

Az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár tájékoztatójában ismertette, hogy az Európai Bizottság hét operatív programot már elfogadott a Magyarország által benyújtottak közül, két operatív program pedig benyújtás előtt áll.

A kormánynak most el kell fogadnia az éves fejlesztési kereteket, amelyek szabályozzák, hogy milyen pályázati felhívásokat fognak kiírni a szaktárcák ebben az évben – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves fejlesztési kerete már kihirdetés előtt áll, a kormányhatározat hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

Zsigmondné Vitályos Eszter felidézte, hogy az Európai Bizottság elsőként a Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Programot (RSZTOP) fogadta el, majd idén februárban jóváhagyta a GINOP-ot, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot (IKOP), a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot (KEHOP), a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot (TOP) valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programot (VEKOP). Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) bizonyos részeit az elmúlt héten fogadta el a Bizottság – mondta. Benyújtás előtt áll a Vidékfejlesztési Operatív Program (VP) és a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) – tette hozzá az államtitkár.

Az összes program több mint 12 ezer milliárd forint támogatást jelent majd Magyarországnak, és a keret mintegy 60 százaléka gazdaságfejlesztéshez kötődő célokat szolgál – emlékeztetett. Az éves fejlesztési keretekről szóló kormányhatározatok megjelenése után indul a pályázati felhívások készítése – hangsúlyozta Zsigmondné Vitályos Eszter. Az államtitkár kitért arra, hogy a pályázati felhívások megjelentetésének feltétele a monitoring bizottságok felállítása is.

A bizottságok elnökeit már kinevezte a miniszterelnök, a testületek megalakítása folyamatban van, és a következő hetekben befejeződik  - közölte. A pályázati felhívásokat a monitoring bizottságok fogják először megtárgyalni, illetve jóváhagyják az értékelési szempontrendszereket is – közölte. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy Magyarország megkapta a 2014-2020-as időszak első átutalt előlegeit, 383 millió eurót utalt már át az Európai Bizottság.